Opis izletov


10. Rutarski vršič nad Martuljkom.

Trip11 Rutarski vrsic


Pohod na vrh Rutarskega Vršiča začnemo v Martuljku. Izberemo si pot proti Martuljškim slapovom. Na poti si ogledamo prvi slap. nato pot nadaljujemo proti drugemu, katerega pa ne obiščemo, ker se naša pot odcepi pri smerokazu Za Ak. Od tu dalje je pot strma in po približno 20 minutah pridemo do težjega dela poti. Jeklenice (zajle) in klini so zelo dobro oskrbovani in z malo previdnosti bomo ta del poti uspešno prehodili in že smo v krnici Za Akom, tik nad drugim Martuljškim slapom. Tu se malo odpočijemo, lahko pa tudi zavijemo desno in še malo navzgor do Bivaka Za Akom.
Od tu dalje ni več planinskih oznak. Zavijemo levo - pravokotno na strugo (hudournik) v gozd in že smo na stezi, katera nas vodi vse do vrha Rutarskega vršiča. Ta del poti je zelo prijeten, ni zahteven in ga opravimo v cca 1 uri.
Z vrha Vršiča imamo lep razgled na Karavanke in na Zgornjesavsko dolino proti Kranjski gori, Ratečam...
Vračamo se po isti poti nazaj in glede na to, da sestopamo, bo tudi naš čas vrnitve krajši za cca 0,5 ure.

Pogled v Krnico Za Akom.***** Pogled v sotesko Potoka Martuljka

Krnica Za AkomPogled v strugo Potoka Martuljek.Izlet je primeren za malo bolj utrjene pohodnike in traja cca 5 ur. Višinske razlike je za cca 1.000 m, dolžina poti cca 8,6 km. Na izhodiščno točko (Gozd Martuljek) se pripeljemo z avtomobilom. Pot je na delu odseka Za Ak zahtevna (jeklenice,klini) in ni primerna za otroke izpod 12 let ali osebe z vrtoglavico.

Glavni menu

Nazaj