Opis izletov


11. Mavrinc - Špica v sedelcih

Trip11 Karta_Mavrinc


Izlet na vrh Mavrinca začnemo s parkirišča pri drugem ovinku Vršiške ceste. Za začetek nas pozdravi široka gozdna pot, katera pa sčasoma preide v kolovoz. Semtertja ugledamo bližnjice in si tako malo skrajšamo pot. Po cca 45 do 60 minut hoje bomo opazili na desni strani skalnatega možica. Tu zavijemo desno po malem prodišču v gozd ter poiščemo stezo. Od tu dalje sledimo stezi, ki nas vodi do grebena.Ko dosežemo greben, zavijemo levo in po nekaj minutah (5-10) dosežemo vrh Mavrinca. Z Mavrinca se nam ponudi lep razgled na Kumlehe, Mojstrovko, Vršiški prelaz, dolino Krnice, Špik, Kranjsko goro. Povratek v dolino je po isti poti nazaj.
V primeru spregleda skalnatih možicev lahko nadaljujemo pot do konca kolovoza, kjer nas pričaka rahlo moker teren. Po nekaj desetih metrih dosežemo travnato jaso. Tu obvezno zavijemo levo v strmino in nadaljujemo hojo po stezi, ki se kmalu prelevi v serpentine. Po daljši, malo naporni hoji dosežemo stezo, katero smo zgrešili. Desno od nas je potok, mi pa zavijemo levo in nadaljujemo pot.

Obstoja še krajša varianta ( cca 1 ura hoda). Izhodiščna točka je Koča v Gozdu. Začetek steze se nahaja približno 200 m nižje na levi strani.

Pogled na Mavrinc s Krnice.

Mavrinc_iz Krnice

Križ na Mavrincu.

Vrh Mavrinca


Izlet je primeren za malo manj utrjene pohodnike in traja cca 3 ure in pol zložne hoje v obe smeri. Višinske razlike je za cca 600 m, dolžina poti cca 2 x 2,2 km. Na izhodiščno točko (parkirišče pri drugem vršiškim ovinkom) se pripeljemo z avtomobilom. Pot ni zahtevna in je primerna za otroke starejše od 8 let.

Glavni menu

Nazaj