Opis izletov


3. S Srednjega vrha do Blekove planine in dalje do Vošce ter nazaj.

Trip3 - Srednji vrh, Blekova planina,Vošca, Srednji vrh

Naš izlet bomo pričeli na Srednjem vrhu nad Gozdom Martuljek. Od tu nas bo pot peljala po kolovozu v Jermanov graben. Pot ni težavna, vzpon je zmeren in prijeten. Občasno si vzamemo čas za počitek, da nam srce ne bo preveč razbijalo. Po dobri uri hoje bomo prispeli na gozdno cesto. Tu se bomo obrnili na levo in nadaljevali pot skoraj po ravnem.Ves čas bomo imeli lep razgled na Špikovo skupino. Po 1,5 km prehojene poti zavijemo v desno in se povzpnemo na Blekovo planino. Tu bomo v poletnem času srečali krave in ovce. Z grebena Blekove nas pot vodi na zahod v gozd in po slabi uri hoda osvojimo vrh Vošce (1737m nv). Sledi zaslužen počitek z lepim razgledom proti Dobraču,Beljaku, Jalovcu itd.
Naše moči so spet na nivoju zato se spustimo po južni strani Vošce naravnost v gozd, ga prečkamo in že kmalu prispemo do gozdne ceste, jo prečkamo in pot nadaljujemo strmo navzdol vse do Jureževe domačije, katera starost presega 400 let. Pri Jureževi domačiji zavijemo levo in se po cesti vrnemo na naše prvotno izhodišče Srednji vrh.

Izlet je primeren za srednje utrjene pohodnike in traja cca 5 ur s postanki. Višinske razlike je za cca 850m. Dolžina poti je cca 10 km. Na izhodiščno točko se pripeljemo z avtomobilom in ni problem s parkiranjem vozila.

Glavni menu

Nazaj