Opis izletov


6. Z Martuljka na Kurji vrh in nazaj

Trip6 - Gozd Martuljek, Kurji vrh, Gozd Martuljek


Naš izlet bomo pričeli v v vasi Gozd Martuljek ( stari Špik). Prvi del poti je enak kot pri opisu št. 4, vendar ga ponovno omenjam.
Kmalu se bomo morali odločiti za pot skozi sotesko Martuljščice ali pa bomo šli po kolovozu, tako, kot je narisano na karti. Pot po soteski je lepša, vendar na lastno odgovornost, ker se kamenje občasno ruši in tudi pot je včasih problematična, ker se tok vode stalno spreminja. Po slabih 30 minutah hoje pridemo do prvega slapa ne glede na varianto, katero smo izbrali. Pogled na sam slap je čudovit in vreden ogleda. Od prvega slapa dalje je pot zložna in ko pridemo do oznake Pod Špik, jo nadaljujemo v tej smeri. Na prijetni in ne preveč utrudljivi stezi bomo morali paziti na odcep poti v desno nekako 200 do 300m pred klopco. Kot vodilo naj nam bo rahlo močvirnat svet s skoraj zakritim trhlim mostičkom. Malo dalje po tej poti ugledamo odcep na levo do lovske koče, vendar mi pot nadaljujemo naravnost. Pot nas lepo in zlagoma vodi vse više in tudi sredi vročega poletja je dovolj senčnata. Zaiti praktično ne moremo. Na poti od časa do časa počivamo, vendar svetujem, da si daljši počitek vzamemo šele, ko pridemo iz gozda in se pred nami odpre lep pogled na Karavanke, Gozd Martuljek, Martuljški Vršič, pašnik Jasenje pod nami ...
Od tu dalje smo vse bliže skalnemu pobočju Kurjega vrha (1.762m) in po cca 45 do 60 minutah pridemo do točke (severna stran), kjer zavijemo v levo proti vrhu. Tu moramo biti malo pozorni, da ne bi pot nadaljevali proti Kranjski gori. Vzpon do vrha je srednje strm in previdnost ni odveč. Po kakšnih 30 minutah prispemo na vrh in si svoj uspeh zabeležimo v vpisno knjigo. Razgled je čudovit.
Vračamo se po isti poti nazaj in morda ni odveč, če se ustavimo pri Ingovi brunarici na domači hrani in pijači.

Izlet je primeren za bolj utrjene pohodnike in traja cca 6 ur s postanki. Višinske razlike je za cca 1000 m. Dolžina poti je cca 9,5 km. Na izhodiščno točko se pripeljemo z avtomobilom.

Glavni menu

Nazaj