Opis izletov


1. S Srednjega vrha do lovske koče za Lepim vrhom, Trupejevo poldne in skozi železnico nazaj.

Trip1 Srednji vrh-Trupejevo poldne-Srednji vrh


Naš izlet bomo pričeli na Srednjem vrhu nad Gozdom Martuljek. Od tu nas bo pot peljala po samotni poti nad potokom Hladnik vse do lovske koče za Lepim vrhom. Pot ni težavna, vzpon je zmeren in zelo prijeten. Ves čas poslušamo šumenje potoka globoko pod nami, ki nas spremlja vse do koče. Lovska koča  za Lepim VrhomTu naredimo prvi postanek, ker se pravi vzpon šele pričenja in je modro, da se pripravimo za težji, bolj naporni del poti.
Po krajšem postanku smo pripravljeni za nove napore in že na začetku začnemo gristi v kolena. Pot se od tu dalje strmo dviga s krajšimi ravnimi odseki in serpentinami vse do planine pod Kresiščem. Tu so številna domovanja-jame svizcev in če bomo imeli malo sreče, jih bomo tudi videli. Naša pot, pa nas še vedno pelje navzgor proti oddaljenemu Trupejevem poldnu. Na tem odseku bomo imeli čudovite razglede in bomo lahko polno uživali v neokrnjeni naravi, kjer so naravne sile izredno močne.
Prišli smo do sedla pod Trupejevem poldnu (1800m nv). Kdor ima v sebi še dovolj moči, se bo z veseljem podal na vrh in ne bo razočaran.Razgled z vrha (1931m nv) je res enkraten.
Po osvojenem vrhu se podamo naprej. Spustili se bomo v dolino imenovano železnica. Nekoč so tu iskali železno rudo in jo morda tudi izkoriščali v manjših količinah. V železnici se nahaja še ena lovska koča in morda ni odveč še malo počitka.
Pot nadaljujemo po kolovozu in se hitro znajdemo v Jermanovem grabnu, ki nas spremlja vse do Srednjega vrha.

Izlet je primeren za malo bolj utrjene pohodnike in traja cca 7 ur s postanki. Višinske razlike je za cca 1000m. Na izhodiščno točko se pripeljemo z avtomobilom in ni problem s parkiranjem vozila.

Glavni menu

Nazaj