Opis izletov


4. Z Gozda Martuljek do Mahov, Jasenje - Ingova brunarica in nazaj.

Trip4 - Gozd Martuljek, Mahovi, Ingova brunarica, Gozd Martuljek


Naš izlet bomo pričeli kar v Gozdu Martuljek /stari Špik/ in kmalu se bomo morali odločiti za pot skozi sotesko Martuljščice ali pa bomo šli po kolovozu, tako, kot je narisano na karti. Pot po soteski je lepša, vendar na lastno odgovornost, ker se kamenje občasno ruši in tudi pot je včasih problematična, ker se tok vode stalno spreminja. Po slabih 30 minutah hoje pridemo do prvega slapa ne glede na varianto, katero smo izbrali. Pogled na sam slap je čudovit in vreden ogleda.
Od prvega slapa dalje je pot zložna in ko pridemo do oznake Pod Špik, jo nadaljujemo v tej smeri. Po prijetni in ne preveč utrudljivi stezi naletimo na klopco. Tu prečkamo skalnati hudournik (levo) in po kakšnih 150 m zagledamo skalnega možica in še enega na naši levi strani. Od drugega možica dalje je steza spet lepo vidna in z lahkoto pridemo do Mahov - naravna znamenitost. Mahovi so lepi le kadar se voda preliva. Sredi vročega poletja in ob pomanjkanju dežja pa lahko slišimo samo bobnenje v notranjosti skalnate stene.
Stezica nas dalje vodi do markirane poti do drugega slapa Martuljščice. Od nas je odvisno ali bomo zavili desno in si ogledali še drugi slap /cca 20 minut hoje / ali pa se odločimo za spust do Koče pri Ingotu, kjer si bomo napolnili naše želodčke z domačimi dobrotami in pijačo.
Od Ingove brunarice se vračamo po kolovozu ali pa gremo mimo Lipovčeve koče po bolj pestri poti z manjšim planinskim spustom preko Cizeljna.

Izlet je primeren za vse pohodnike in traja cca 2,5 uri s postanki. Višinske razlike je za cca 250m. Dolžina poti je cca 6 km. Na izhodiščno točko se pripelje z avtomobilom.

Variante:
1. Pod Špik
2. Drugi Slap Martuljščice

Glavni menu

Nazaj